Savez za Evropu da bude tačka okupljanja

Jako je važno da Crna Gora sve razlike ostavi po strani i da pokušamo da nađemo odgovore na pojedine izazove koji se trenutno nalaze pred nama, a Savez za Evropu može da bude tačka okupljanja svih nas, poručio glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Aleksandar Drljević.

Drljević je u emisiji "Fokus" na TVCG izrazio zadovoljstvo što se pozivu Vlade na dijalog odazvala većina NVO, političkih partija, medija, akademske zajednice. "

Cilj da sve političke razlike koje postoje pokušamo da ostavimo po strani i da se ujedinimo u Savez za Evropu i da se ujedinimo ka evropskim vrijednostima i evropskim standardima, jer jednog dana kada Crna Gora uđe u Evropsku uniju, neće ući određena vlada, ni pojedinci, već će ući kompletna Crna Gora i svi njeni građani", kazao je Drljević.

Ocjenjuje da je već dobar rezultat to što se krenulo u razgovor i što su od nevladinih organizacija na današnjim sastancima dobili vrlo jasne i konkretne predloge kako da se ojača sistem i unaprijede instutucije.

"Jako je važno da kroz ovaj razgovor vidimo koje su to dodirne tačke i da li ih je moguće naći. Ja mislim da u Crnoj Gori postoji dovoljno zrelosti i dovoljno znanja da razlike koje postoje ostavimo po strani i da se ujedinimo oko zajedničkog cilja, a to je punopravno članstvo Crne Gore u EU", naveo je Drljević.

Glavni pregovarač smatra da je dijalog jedini odgovor na trenutnu situaciju u Crnoj Gori."Dijalog je nešto na čemu EU insistira, to je poznato i iz posljednjeg Izvještaja o napretku.

Potpuno je normalno da imamo različita viđenja o određenim pitanjim i različita stanovišta, ali samo dijalogom možemo da se približimo i mislim da smo u prethodnom periodu, posebno nakon obnove nezavisnosti, pokazali da možemo da se okupimo oko nekih krucijalnih ideja", poručio je Drljević.

Dodaje da je dijalog, koji je danas pokrenut, najbolji pokazatelj da smo spremni da radimo na uspostavljanju institucija, pripremi zakonodavnog okvira.

"Na nama je da pokažemo da smo predvodnici na Zapadnom Balkanu, iako je možda zbog svih izazova došlo do određenog pada entuzijazma", navodi glavni pregovarač.

 

Izvor:rtcg