Rizik od koronavirusa nizak, ali nije isključen

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić kazao je da je rizik za opštu populaciju, kad je u pitanju koronavirus, nizak, ali da se on ne može isključiti.

Begić je u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG) rekao da je taj rizik prisutan u cijelom svijetu izvan Kine, te da postoje određene grupacije, odnosno određeni djelovi populacije koji su u nešto većem riziku.

"To su prije svega putnici u međunarodnom saobraćaju, a posebno oni koji putnici koji putuju u najpogođeniju pokrajinu Kine, a to je pokrajina Hubei.

Za njih je rizik od obolijevanja veoma visok. Zato IJZ preporučuje odlaganje putovanja u pokrajinu Hubei i grad Vuha. Svi oni koji željeli da idu, bilo turistički, bilo poslovno, mi ih molimo da to putovanje odgode dok se stanje ne popravi", rekao je Begić.

Kad je riječ o ostaku Kine, mimo pokrajine Hibei, rizik nije toliko visok. 

On je pojasnio da hrana apsolutno nema nikakve veze sa cijelom pričom oko koronavirusa, te da ona nije izvor.

"Posebno termički obrađena hrana koja čak ni teoretski ne može predstavljati izvor infekcije, tako da možemo biti mirni i nastaviti sa prehrambenim navikama vezano za Orijent, odnosno Daleki istok", kaže Begić.

 

Izvor:RTCG