Donacija organa - šansa za novi život

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović sa saradnicima razgovarao je sa ljekarima iz Hrvatske, prof. dr Željkom Kaštelanom i dr Jasnom Brezak, uz čiju podršku se sprovodi transplantacioni program u Crnoj Gori.

Hrapović je zahvalio doktorima iz Hrvatske na kontinuiranoj saradnji sa našim zdravstvenim sistemom u oblasti transplantacionog programa koji se sprovodi od septembra 2012.godine., kada je u Kliničkom Centru Crne Gore, u saradnji sa transplantacionim timom KBC „Rebro“ iz Zagreba, urađena prva transplantacija bubrega sa živog davaoca.

Na sastanku je bilo riječi o dostignućima Crne Gore u ovoj oblasti, daljem ulaganju u njen razvoj, kao i edukaciji naših ljekara u hrvatskim zdravstvenim centrima, uvažavajući činjenicu da Hrvatska decenijama unazad sprovodi transplantacioni program, koji je po ostvarenim rezultatima u svjetskom vrhu.

Ministar Hrapović izrazio je zadovoljstvo obnavljanjem Sporazuma o međusobnoj saradnji na području davanja i presađivanja organa između Crne Gore i Hrvatske, kojim je predviđeno da se državljani naše zemlje mogu upisati na listu čekanja Hrvatske za presađivanje organa pri Eurotransplantu, fondaciji koja povezuje donore sa primaocima organa.

Dr Kaštelan i dr Brezak istakli su da je Crna Gora svojim kapacitetima odgovorila jednom od najvećih izazova savremene medicine, uvođenjem transplantacionog programa, koji je kruna svakog zdravstvenog sistema.

Na sastanku je zaključeno da i pored svih dostignuća u ovoj oblasti, Crna Gora mora da radi na podizanju svijesti građana o značaju doniranja organa.

Transplantacija je, kako je naglašeno, jedini spas za bolesnike kojima su teško ili nepovratno oboljeli pojedini organi, a sa pozitivnim stavom prema ovom vidu liječenja, mi obezbjeđujemo budućnost svojoj porodici, svojoj djeci i unucima. Samo sa društvenom odgovornošću i visokim stepenom građanske solidarnosti možemo povećati broj kadaveričnih transplantacija, što je jedan od preduslova za uspjeh transplantacionog programa.

 

Izvor: mzd.gov.me