Problem oko zakona riješiti dijalogom

Situacija u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti mora se riješiti dogovorom, jer svaka dalja polarizacija društva može samo štetiti nekim drugim procesima unutar zemlje, kaže za Radio Crne Gore izvjestilac Evropskog parlamenta za našu državu Tonino Picula.

“U politici, apsolutno, dijalog je osnovni instrument. Meni se čini, bez želje da ulazim detaljno u odnose na crnogorskoj sceni, da je ovaj zakon donešen u jednoj itekako polarizovanoj društvenoj i političkoj atmosferi. Sada je pitanje na koji način učiniti dijalog o tom zakonu i njegovoj primjeni mogućim.

Tu, naravno, mogu samo zatražiti više odgovornosti svih onih koji su uključeni ili imaju interesa da se taj problem riješi, jer smatram da dogovor nema alternativu.

Dalja polarizacija može samo štetiti nekim drugim procesima unutar same Crne Gore.

Ne vidim da bez jednog ozbiljnog dogovora, prije svega unutar Crne Gore, ali i smanjivanja tenzija u crnogorskom susjedstvu – bez toga zaista se problem neće riješiti. A on postoji”, naglašava Picula.

Upitan da li je u duhu dobrosusjedskih odnosa pokušaj paljenja crnogorske zastave u Srbiji, te gruba retorika Beograda, Picula navodi da to ne doprinosi evropskom putu. “To prije svega diskredituje napore nas poslanika u Evropskom parlamentu koji zaista snažno zagovaramo politiku proširenja.

Jer, zagovarati zemlje koje ne mogu naći načina da svoje otvorene probleme rješavaju za stolom, strpljivo, ma koliko to vremena tražilo, nego možda i zapaljivom retorikom, narativom podstiču sukobe i neprihvatljivo ponašanje kao što je paljenje crnogorske zastave, sigurno ne čine uslugu ni sebi ni svojim susjedima.

Pogotovo ne čine uslugu zajedničkom cilju, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

Teško je, dakle, onda braniti pravo tih zemalja na pristupanje evropskom bloku, ukoliko nisu u stanju svoje razmirice rješavati na način koji je puno primjereniji evropskoj praksi”, poručuje Picula.

Piculi je žao što je propao pokušaj da se izborno zakonodavstvo unaprijedi dogovorom unutar skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu reformu.

“Da li će zakon ipak biti promijenjen teško mi je kazati, ali ako pratimo dobru praksu, onda se izborni zakoni teško mijenjaju u izbornoj godini.

Izborna godina je vrijeme kada se primjenjuje ranije dogovoreni model. Ne bih volio da upravo izborni zakon bude jedna nesavladiva prepreka ili dodatni teg u priči o ovogodišnjim izborima, jer je neko zgodno rekao – ovo nisu obični izbori, moguće je da ovi izbori izluče jednu strukturu koja će možda uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju.

 

Izvor:RTCG