Zdravstvu veće plate 9%, oni traže 15%

Sindikati zdravstva, koji su ranije saopštili da je za njih neprihvatljiva ponuda Vlade da im se plate povećaju za devet odsto, za šta su već opredijeljena budžetska sredstva za ovu godinu, sada zahtijevaju dodatnih šest, što je ukupno 15 procenata na osnovu korekcije koeficijenata u granskom kolektivnom ugovoru.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kazala je Danu da su uputili predlog premijeru Dušku Markoviću, koji je oformio tim za pregovore sa predstavnicima medicinskih radnika.

Ona kaže da je važno razdvojiti i zaposlene koji rade na težim i odgovornijim pozicijama, od onih kojima su zaduženja znatno lakša.

"Prije usvajanja budžeta izvršili smo veliki pritisak na Vladu i ministarstvo da je zdravstvo u ovom trenutku prioritet.

Kada se usvoji budžet, onda mi možemo samo da radimo i pregovaramo u okviru planiranog budžeta, koji je za zarade uvećan za devet odsto.

Moramo da iznađemo mogućnost sa drugih pozicija da preusmjerimo novac za dodatno uvećanje.

Na posljednjem sastanku sa premijerom Markovićem je dogovoreno da se vidi sa kojih pozicija je moguće i kako na ovih devet odsto dodatno povećati izdvajanja za plate.

Mi smo na početku tražili 30 odsto uvećanje plata i nadamo se da ćemo uspjeti da se nađemo na pola kako bi makar djelimično povećali plate svim radnicima u sistemu.

Formiran je tim koji je premijer sam imenovao i očekujemo da se sastanemo naredne nedjelje, da nam saopšte na koliki procenat i povećanje možemo da računamo", ističe Krivokapićeva.

Ona objašnjava da kada dođe do pregovora i kada se zajedno bore medicinski radnici su puni elana i hrabrosti, ali kada počne da se probližava februar svi pitaju zašto nijesu prihvatili devet odsto uvećanje plata.

"Zbog toga sam nezadovoljna članstvom i našim ljudima koji nemaju te hrabrosti jer su nam primanja nedovoljna, treba zajedničkim snagama da se borimo da se zarade mogu i moraju uvećati za sve zaposlene u sistemu zdravstva. Inercija i snaga ljudi opadne i oni se zadovoljavaju malim povećanjima.

Nije samo zarada ta kojoj mi težimo, jer nijesu svi isto rangirani u ovom sistemu.

Imamo kolege kojima ne treba ni inostranstvo ni veće zarade, jer imaju daleko veća primanja nego mnoge kolege na sekundarnom i primarnom nivou.

Omogućeno je da se dodatno radi privatno, pa se i tu zaradi po nekoliko hiljada eura.

Oni imaju sve benefite i privilegije u svojoj zemlji. Mi se zalažemo da svi imamo isto kada je startna plata u pitanju, a da se rad i kvalitet rada na drugi način prepoznaje i nagrađuje.

Smatram da svi tu prepoznajemo problem i da ćemo sa svim sindikatima napraviti jedan sporazum, da vidimo koje su to sfere u kojima možemo zajednički da djelujemo kada se donosi budžet i kada država prepoznaje trenutak da se unaprijedi položaj zdravstvenih radnika.

Ovo je bio pravi trenutak da zajednički djelujemo", kazala je Krivokapićeva.

 

Izvor:RTCG