Dodatni napori za spuštanje tenzija

Predsjednici Crne Gore i Srbije, Milo Đukanović i Aleksandar Vučić saglasili su se da treba učiniti dodatne napore obje strane da se spuste tenzije i ne dozvoli antagoniziranje među narodima i zemljama, koje povezuju i zajednički evropski ciljevi.

Iz Đukanovićevog kabineta su saopštili da je sa Vučićem razgovorao u Jerusalimu, gdje prisustvuju Svjetskom forumu „Sjećanje na Holokaust-borba protiv antisemitizma“.

Đukanović i Vučić su se sreli na svečanoj večeri koju je priredio izraelski predsjednik Reuven Rivlin za oko četrdesetak svjetskih lidera.

Navodi se da je glavna tema, kako je saopšteno, očekivano bila Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim se, kako je ponovio Đukanović, u duhu evropskih standarda u crnogorskom građanskom društvu reguliše ta materija, zamjenjujući pravni akt od prije gotovo pola vijeka.

„Konstatovano je da su pozicije dvojice predsjednika po ovom pitanju veoma udaljene, i da nema zajedničkog stava, što ne znači da ne treba nastaviti razgovore i o ovoj temi, kao i o svim drugim koje su bitne za međusobne odnose“, kaže se u saopštenju.

Iz Đukanovićevog kabineta su kazali da je razgovor bio „veoma otvoren, civilizovan i konstruktivan, kako i dolikuje liderima bliskih država kao što su Srbija i Crna Gora, iako su teške teme bile na dnevnom redu“.

„Đukanović i Vučić su saglasni da treba učiniti dodatne napore obje strane da se spuste tenzije i ne dozvoli antagoniziranje među narodima i zemljama, koje između ostalog povezuju i zajednički evropski ciljevi“, navodi se u saopštenju.

 

Izvor:mina