Zbog lažne vijesti pisali Briselu i OEBS-u

Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je pismo evropskim institucijama – Evropskoj komisiji, OEBS i Savjetu Evrope povodom objavljivanja lažne vijesti na portalima IN4S i Borbi o navodnoj eksploziji u "Vili Gorica" u Podgorici, saopšteno je iz tog resora.

U pismu je navedeno da crnogorska Vlada bezrezervno teži stvaranju bezbjednog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije u Crnoj Gori, kao ključnog aspekta politike snaženja vladavine prava.

"Ovakvo političko opredjeljenje ostvaruje kroz izgradnju zakonodavnog okvira usaglašenog sa najvišim evropskim standardima, kreiranje transparentnih i ravnopravnih modela podrške finansijskoj održivosti nezavisnih medija i stvaranje ambijenta nulte tolerancije na nasilje prema novinarima", saopšteno je iz MVP.

Kada je riječ o zakonodavnom okviru, sve ekspertske analize evropskih partnera, kako se navodi u saopštenju, pokazale su da je Crna Gora posvećena njegovom kreiranju i implementaciji zasnovanim na visokim međunarodnim standardima.

"To potvrđuju pravni akti kojima je regulisano pitanje položaja i funkcionisanje ukupne medijske zajednice, ali i aktuelni zajednički rad Vlade Crne Gore, Savjeta Evrope i Evropske komisije na daljem unapređenju zakonodavnog okvira", navodi se u saopštenju.

"Crna Gora je slobodno i demokratsko društvo u kojem se bez ograničenja mogu iznositi različita mišljenja u odnosu na mnoga društvena pitanja kao i politike Vlade, uz uslov da se organizuju po zakonu i bez ugrožavanja prava drugih", poručuju iz MVP.

Kažu i da je Crna Gora je sve više izložena hibridnim prijetnjama i elementima hibridnog ratovanja, te da smo kao članica NATO dužni da se tome suprotstavimo. 

S toga državni organi moraju intervenisati i spriječavati svaki pokušaj narušavanja javnog reda i mira, očuvanja državnog suvereniteta i zaštitu Ustavnog poretka", kaže se u saopštenju MVP.

Pitanje bezbjednosti novinara i plasiranja lažnih vijesti javnosti, kako ističu, ne smijemo percipirati samo kao crnogorski specifikum, imajući u vidu da je riječ o globalnom izazovu, sa kojim se suočavaju ne samo zemlje iz regiona, već i određene EU članice, kao i druge države.

"Osuđujemo svaki napad na slobodu izražavanja, ali ne treba prenebregnuti činjenicu da je često i pitanje profesionalnog standarda upitno u situacijama kada medijske kuće pretpostavljaju profit ili druge interese potrebi javnosti da bude informisana.

Ostajemo posvećeni daljem jačanju medijskih sloboda i zaštiti novinara, kao i stvaranju uslova za podizanje profesionalnih standarda", zaključuje se u saopštenju MVP.

 

Izvor:RTCG