Vlada da nađe dodatni novac za plate

Na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora Samostalnog sindikata zdravstva odlučeno je da je povećanje zarada od devet odsto za zaposlene u ovom sektoru neprihvatljivo.

Kako je za Pobjedu istakla predsjednica Sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić, na sjednici su odlučili da će se boriti za veće plate. Ona je kazala da je članstvo  informisala o susretu sa premijerom Duškom Markovićem i ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem, te predstavnicima Ministarstva finansija i da traže konkretan odgovor o kojem procentu da se dogovore.

"Kada dobijemo konačan prijedlog, znaćemo u kom pravcu ćemo djelovati. Devet odsto je uračunato u budžet i ukalkulisano u 281 milion za zdravstvo”, istakla je ona.

Krivokapić naglašava da nema ovlašćenja da potpiše neprihvatljivo povećanje zarada, te da od Markovića očekuju da u budžetu nađe dodatni novac za plate.

Vlada je pristala da se zaposlenima u zdravstvu zarada od naredne godine poveća za devet odsto, a 2021. još tri odsto na uvećanu zaradu.

Krivokapić je ranije kazala da kod nas ljekar subspecijalista ima koeficijent složenosti 11, dok mnogi sekretari i sudije osnovnog suda imaju 18. Koeficijenti za zarade ljekarima iznose 8,25 za doktore medicine, 10,50 za specijaliste i 11 za uže specijaliste.

Iz Samostalnog sindikata zdravstva traženo je da koeficijenti budu između 10 i 13 za doktore medicine, za specijaliste 16, subspecijaliste 18, a za medicinske sestre od 4,5 do 8, koliko bi imali oni sa završenim fakultetom.

 

Izvor:RTCG