Ko želi pregovore, da je spreman kao CG

Holandija se ne protivi proširenju Evropske unije (EU), ali da bi zemlje otpočele pregovore, moraju da budu spremne za to, kao što je Crna Gora, rekao je za Pobjedu premijer Holandije Mark Rute.

Na marginama NATO Samita koji je prošle nedjelje održan u Londonu, Mark Rute je u izjavi za Pobjedu ocijenio da Albanija trenutno nije spremna za otpočinjanje pregovora sa Briselom, dok je, kako navodi, Sjeverna Makedonija blizu tog cilja.

"Holandija nije protiv proširenja EU, ali zemlje trebaju da budu spremne kao Crna Gora, kada je otpočinjala pregovore.

Ne vjerujemo da je Albanija spremna da u ovom trenutku započne razgovore sa EU, a što se tiče Sjeverne Makedonije, ona je bliža tom cilju", rekao je Rute u Londonu.

Dodaje da pojedini nijesu željeli da proces pregovaranja Sjeverne Makedonije i Albanije sa Briselom bude razdvojen.

"Neki drugi to ne žele i zato smo na posljednjem Evropskom savjetu odlučili da ne napredujemo po pitanju otvaranja pregovora sa ovim državama", rekao je Rute.

Na pitanje da li je 2025. godina zaista realan rok za ulazak neke od zemalja Zapadnog Balkana u EU, Rute je odgovorio da pristupanje EU do određenog datuma nije cilj sam po sebi.

"Nemam pojma. I to nije cilj sam po sebi.

Nemamo ništa protiv EU proširenja, ali se moramo postarati da se držimo pravila i da sve mora biti strogo i pošteno. To je oduvijek naša pozicija", zaključio je Rute.

 

Izvor:rtcg