Utvrđen Predlog zakona o medijima

Vlada Crne Gore utvrdila je danas Predlog zakona o medijima, koji donosi niz novih mjera i instituta usaglašenih sa najvišim međunarodnim standardima, saopštio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Bogdanović je na konferenciji za medije kazao da se neka od novih rješenja tiču šire definicije medija, koja sada podrazumijeva i online medije. “Predlog zakona prepoznaje i odgovornosti osnivača tih medija u pogledu objavljivanja komentara treće strane, opet na preporuku eksperata Savjeta Evrope”, naveo je Bogdanović.

Kako je saopštio, Predlogom zakona predviđeno je i formiranje Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija.

“U okviru tog fonda biće obezbijeđena podrška medijima za proizvodnju programskih sadržaja od javnog interesa, kao i sredstva za podsticanje samoregulacije”, naglasio je on. Prema njegovim riječima, novim aktom je tretirano i pitanje medijskog vlasništva.

Bogdanović je objasnio da će osnivači medija biti obavezni da na jednostavan i direktan način omoguće javnosti podatke o svim vlasnicima koji imaju više od pet odsto udjela u osnivačkom kapitalu medija.

“Zakon definiše transparentnost finansiranja medija iz javnih prihoda, uključujući i oglašavanja državnih organa u medijima, tako što predviđa kako obavezu organa javnog sektora, tako i medija o vođenju evidencije i objavljivanje podataka o uplatama iz javnih prihoda”, saopštio je Bogdanović.

On je rekao da Predlog zakona o medijima sadrži i posebne odredbe koje se tiču osnivanja medija, prava zaštite izvora informacija, zaštite ugleda novinara, isključenja odgovornosti za štetu ako je novinar postupao u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom.

Kako je naveo, odredbe se tiču i pretpostavke nevinosti, zabrane govora mržnje, zaštite djece i maloljetnika, prava na ispravku i odgovor, čuvanja i prava na uvid u medijski zapis.

 

Izvor:MINA