Jedinstvo NATO-a ključno za stabilnost i mir

Jedinstvo NATO-a ključno je za stabilnost i mir i ne treba preispitivati funkcionalnost tog saveza, nego raditi na njegovom snaženju i većim sposobnostima, kazao je premijer Duško Marković.

On je rekao da je samit NATO-a u Londonu bio potvrda snage, jedinstva i solidarnosti članica.

“Današnje odluke bile su takve da jačaju i unapređuju politike NATO-a i sposobnost da se taj savez suprotstavi svim savremenim prijetnjama”, naveo je Marković. Kako je kazao, na samitu se moglo čuti jasno opredjeljenje i interesovanje Alijanse za Zapadni Balkan, a najbolja potvrda toga je prisustvo Sjeverne Makedonije na samitu.

“Pozdravljam njihovo članstvo kao 30. članice NATO-a”, rekao je Marković, navodeći da je ohrabrujuća okolnost da će Sjeverna Makedonija biti sljedeće godine članica Alijanse.

To je, kako je kazao, važno za Zapadni Balkan u cjelini. Marković je rekao da su sve zemlje jasno konstatovale da je pitanje jedinstva NATO-a ključno za stabilnost i mir i da ne treba preispitivati funkcionalnost Alijanse, nego raditi na snaženju i većim sposobnostima.

Crna Gora je, kako je naveo, saopštila da snažno stoji uz NATO i njegove vrijednosti. Kako je kazao Marković, NATO je veoma važan za bezbjednost Crne Gore, cijelog regiona i članstvo u tom savezu doprinosi sveukupnom napretku.

On je dodao da je današnji samit NATO-a bio odlična prilika da se obilježi 70 godina postojanja tog najmoćnijeg političkog i vojnog saveza ikada, koji doprinosi miru i stabilnosti članica, ali i na širem planu.

 

Izvor:RTCG