CG dobila eksperta za Poglavlje 27

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i konsultant za zaštitu životne sredine prilikom pristupnog procesa zemalja pregovarača Evropskoj uniji (EU) Helmut Bloh, potpisali su danas Pismo o namjerama kojim je ozvaničena buduća saradnja.

 
 

Iz Ministarstva je saopšteno da se ovakav model uspostavlja radi jačanja dugoročne saradnje i uključivanja svih zainteresovanih subjekata za proces pregovaranja sa Evropskom komisijom (EK), odnosno u nastupajućem procesu otvaranja Poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

Bloh, kako se navodi, posjeduje višedecenijsko iskustvo u kreiranju legislative EK, posebno iz oblasti upravljanja i zaštite voda, nakon čega je u toj oblasti bio konsultant za 14 država koje su pristupale EU.

„Veliko iskustvo Bloha smatram dragocjenim i nadam se da ćemo njegove savjete, znanje i komunikaciju iskoristiti na najbolji mogući način, na opšte dobro i građana i prirode“, kazao je Radulović nakon potpisivanja.

Bloh je naglasio da je najmerava da pomogne Crnoj Gori u procesu pristupanja EU, odnosno rješavanju pitanja voda, očuvanju ravnoteže i ekološke stabilnosti prirode, i racionalnom korišćenju prirodnih resursa.

Izvor:rtcg