Zbog odbijanja MMR-a 71 prekršajni postupak

Upravi za inspekcijske poslove u prvih osam mjeseci dostavljeno je 80 obavještenja od domova zdravlja da roditelji nijesu omogućili vakcinaciju djece predškolskog uzrasta, na osnovu kojih su podnijeta 73 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Iz Uprave su Dnevnim novinama kazali da se 71 zahtjev odnosio na odbijanje MMR vakcine.

“Od januara do septembra od domova zdravlja dostavljeno je 80 obavještenja Odsjeku za zdravstveno-sanitarnu inspekciju Uprave za inspekcijske poslove da roditelji nijesu omogućili djeci predškolskog uzrasta vakcinaciju protiv određenih zaraznih bolesti, uključujući i MMR vakcinu”, saopštili su iz Uprave.

Iz Uprave su kazali da se od navedenih zahtjeva u 71 slučaju radilo o djeci koja nijesu vakcinisana MMR vakcinom i to u Herceg Novom 34, po devet u Kotoru i Ulcinju, osam u Baru, šest na Cetinju, tri u Bijelom Polju i dva u Podgorici.

“Po sedam obavještenja nije postupljeno i to po dva zbog nepotpune dokumentacije i po pet zbog nepoznate adrese roditelja (nalaze se u inostranstvu), a obavještenja su se odnosila i na MMR vakcinu”, naveli su iz Uprave.

 

Izvor:MINA