Nije lako biti promoter Evrope na Balkanu

Samo ujedinjena Evropa može biti garant bezbjednosti i stabilnosti, kao i ekonomskog prosperiteta, i konkurentnosti evropskog kontinenta, zajednička je ocjena lidera DPS-a Mila Đukanovića i predsjednika mađarske vladajuće partije Fides i premijera te zemlje, Viktora Orbana.

Đukanović i Orban razmijenili su stavove o aktuelnim procesima u Crnoj Gori i Mađarskoj, kao i o trendovima na međunarodnoj sceni koji utiču na političke tokove u regionu, u Evropi, kao i na globalnom planu.

Lider DPS-a se zahvalio premijeru Orbanu i njegovoj Vladi na podršci i pomoći Crnoj Gori i regionu u integracionim procesima koju Mađarska kontinuirano pruža kroz sadržajne bilateralne odnose, kao i u okviru Višegradske grupe, kroz institucije Evropske unije, i sve relevantne međunarodne organizacije i institucije.

Đukanović je, kako je saopšteno iz DPS-a, podsjetio da je naša zemlja svoj najveći uspjeh na međunarodnom planu-članstvo u NATO, ostvarila upravo u periodu kada je Mađarska bila u Alijansi kontakt zemlja za Crnu Goru.

Orban je, sa druge strane, odao priznanje Đukanoviću na njegovoj ulozi i doprinosu u stvaranju i razvoju moderne Crne Gore na njenom putu u EU i NATO.

 

Izrazio je spremnost da i partijskom i državnom linijom, zajedno sa partnerima iz Višegradske grupe i kolegama iz drugih članica EU, još odlučnije doprinosi politici proširenja na zemlje Zapadnog Balkana.

Zajednički je, kako je saopšteno, izraženo zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa nasih prijateljskih zemalja. Premijer Orban je posebno naglasio potrebu još tješnje saradnje dvije vlade u obostranom interesu.

“Kada imamo u vidu iskustvo Evrope staro preko 60 godina nakon što su zemlje osnivači postavile temelj Evropske unije, i nakon vjekova ratova i masovnih pogibija naš kontinent pretvorile u region mira, stabilnosti, saradnje i prosperiteta, jasno je zašto mi sa Zapadnog Balkana, opomenuti našom reputacijom, bolje od drugih razumijemo krucijalni značaj EU, i zašto smo zainteresovani za njen uspjeh i za svoje mjesto u njoj", rekao je Đukanović.

Govoreći o teškoćama sa kojima se suočavaju proevropske snage u regionu, on je istakao da nije lako biti promoter evropske politike na Balkanu dok su recidivi nacionalističke prošlosti i dalje veoma jaki.

"Osim toga, svjesni svih specificnosti vremena u kojem živimo, mi razumijemo da dinamika proširenja zavisi i od apsorpcione moći Evropske unije. Posebno je naglasio da ne stoji dilema konsolidacija EU ili ujedinjenje, jer nema bolje konsolidacije Evrope od njenog ujedinjenja na cijelom kontinentu", navodi se u saopštenju DPS-a.U osvrtu na iskustva Crne Gore, afirmišući rezultate na ekonomskom planu i u sprovođenju reformi, Đukanović je istakao da je vizija strateškog opredjeljenja i razvoja bila fokusirana na demokratske, ekonomske i bezbjedonosne standarde koji se podudaraju sa zapadnim sistemom vrijednosti, što joj je omogućilo da izbjegne sukobe tokom 90-tih, da u skladu sa najvećim demokratskim standardima obnovi nezavisnost, i bude primjer regionalne saradnje, da postane članica NATO i lider u procesu evropske integracije.

Đukanović je imao i odvojen susret s direktorom Instituta za spoljne odnose i trgovinu Martonom Shoblerom sa kojim je između ostalog razgovarano i o mogućnosti korišćenja mađarskog iskustva za eventualno formiranje sličnog instituta u Crnoj Gori.

Iz DPS-a navode da je Đukanović boravio u Budimpešti na poziv direktora Instituta za međunarodne poslove i trgovinu Martona Shoblera, gdje je članovima diplomatskog kora, mađarskim diplomatama, predstavnicima naučne zajednice i nevladinog sektora održao predavanje o evroatlantskoj integraciji Zapadnog Balkana, s posebnim akcentom na iskustva Crne Gore, i odgovarao na brojna pitanja učesnika.

 

Izvor: rtcg