Francuska nije protiv proširenja EU, želimo partnerstvo sa Crnom Gorom

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastao se sa državnom sekretarkom Ministarstva vojske Francuske Ženevjev Daresjek i razgovarao o bilateralnim odnosima dviju država, mogućnostima za jačanje političkih i ekonomskih veza, saradnji u okviru NATO i evropskoj perspektivi naše države.
 
„Francuska u Crnoj Gori ima prijatelja, malog ali pouzdanog. Želimo stalan i kontinuiran dijalog sa Vladom Francuske“, kazao je predsjednik Marković.
 
Državna sekretarka Daresjek je istakla da Francuska i njen predsjednik Emanuel Makron žele da stvaraju partnerstva sa Crnom Gorom i državama Zapadnog Balkana.
 
Ona je pozdravila napore Crne Gore u demokratizaciji i jačanju vladavine prava.
 
 
Sagovornici su se saglasili da je dobra saradnja  u oblastima bezbjednosti, odbrane, borbe protiv terorizma, migracija. Posebno je istaknuto savezništvo u okviru NATO-a, gdje Crna Gora, kako je kazao premijer Marković, doprinosi ostvarivanju ciljeva Alijanse.
 
„Pitanje stabilnosti i bezbjednosti za Balkan je pitanje opstanka“, istakao je premijer Marković i dodao da je u ovom regionu potrebno snažnije liderstvo Evropske unije.
 
Državna sekretarka Daresjek je kazala da Francuska nije protiv proširenja EU, ali da predsjednik Makron smatra da je potrebno da se Evropa reformiše s obzirom da je postala suviše tehnokratska. Istakla je da je važno razviti jake političke strategije za više značajnih oblasti, kao što su u prvom redu odbrana i migracije.
 
 
Politika proširenja, rekao je predsjenik Marković, mora biti strateška politika EU, a proširenje mora biti politički proces koji treba da dovede do ujedinjenja Evrope na cijelom kontinentu.
 
On je istakao i da su za Crnu Goru nesporni motivi i želja da bude dio evropske porodice, kako god ona bude izgledala ubuduće kao i da članstvo želi da dobije onda kada bude spremna da bi mogla da bude novi kvalitet a ne opterećenje za Uniju.
 
 
Saopštenje i foto: KABINET PREDSJEDNIKA VLADE