Marković na dodjeli nagrade „Komuna“: Gradimo modernu Crnu Goru čuvajući vrijednosti i tradiciju

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da je zadatak svih da čuvamo Crnu Goru sa svim vrijednostima koje je krase i da upravo na taj način gradimo modernu državu po mjeri razvijene Evrope.

Vlada će, istakao je on, doprinositi i podsticati da u prvim redovima daljeg sveukupnog napretka, pored institucija, bude naša intelektualna elita. Rame uz rame, pojedinci i pokreti!

„Sam proces evropeizacije nije suprotan tradiciji, a istorija i kultura svih naroda koji ovdje žive, doprinijeće tom procesu“, kazao je premijer Marković na svečanoj dodjeli priznanja časopisa „Komuna“ za doprinos očuvanju, promociji, zaštiti, valorizaciji i afirmaciji kulturne baštine Crne Gore.

Predsjednik Vlade je podsjetio da su upravo tradicionalne i slobodarske tekovine antifašizma, multikulturalnosti i zajedništva temeljna vrijednost nezavisne Crne Gore, i da se 2011. godine nastojanjima za njihovo očuvanje, pridružio i časopis „Komuna“.

„Misija čuvanja bogatog kulturnog i istorijskog nasljeđa kroz format ovakvog štampanog medija, daje nam za pravo da kažemo da Komuna nije samo časopis, već svojevrsni kolektiv intelektualaca i patriota koji se prepoznaje kroz svako njeno izdanje“, rekao je premijer Marković.

On je dodao da su tradicionalne vrijednosti crnogorskog društva, multivjerskog i multikulturnog, duboko ukorijenjene u našem biću, ali se pod teretom vremena i izazova – do njih ne dolazi ni lako ni u kratkom vremenu.

„Baš zbog toga, Komuni i njenim autorima dugujemo posebnu zahvalnost, jer su predanim radom, kroz 32 izdanja, oživjeli i podsjetili na naš identitet i kulturu, dajući im zasluženo mjesto u kontekstu ukupnog društvenog i ekonomskog razvoja“, kazao je predsjednik Vlade.

Osvrćući se na devet godina rada „Komune“, Premijer je kazao da je ona svojevrsan hroničar ovdašnje zbilje i da su njeni autori kvalitetom sadržaja doveli časopis do školskih i fakultetskih klupa, a objavljeni materijal postajao je referentna arhivska građa: „Jednom riječju – riznica onoga što je baština Crne Gore“.

Premijer Marković je uručio godišnju nagradu časopisa „Komuna“ Slobodanu Čukiću - uredniku, esejisti, filosofu.

„Kao autor nekoliko knjiga i oko 200 posebnih istraživačkih eseja i članaka posvećenih crnogorskom narodnom biću i razumijevanju njegove tradicije, Čukić je dao intelektualni pečat samobitnosti i državnom identitetu Crne Gore“, rekao je predsjednik Vlade.

Izvor: KABINET PREDSJEDNIKA VLADE