Sezona gripa počela, vakcina kasni

Isporuka vakcina protiv virusa gripa kasni u domovima zdravlja, iako su u Institutu za javno zdravlje još prethodne sedmice registrovani pacijente sa ovim oboljenjem, piše Dan.

Prema informacijama iz apotekarske ustanove Montefarm, 22.700 doza vakcina protiv gripa je trebalo da stigne 15. oktobra, ali se očekuju tek krajem ovog mjeseca.

“Vakcina protiv sezonskog gripa još nije stigla, a prema informacijama kojima raspolažemo, očekuje se u posljednjoj nedjelji oktobra.

Distribucija vakcine zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori će početi istog dana po prispijeću u skladu sa planiranim količinama od strane zdravstvenih ustanova.

Vakcinacija će početi u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje (IJZ)”, navode iz Montefarma.

“Nedostatak vakcine protiv gripa može dovesti do ugrožavanja zdravlja i života građana, pa je neophodno da se postupak javne nabavke sprovede u što kraćem zakonom dozvoljenom roku”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Iz Instituta za javno zdravlje saopštili su da je na osnovu uvida u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori, do sada registrovano pet osoba sa simptomima nalik gripu, te da su  svi oboljeli od bolesti sličnih gripu  registrovani među odraslim osobama starosne dobi od 20 do 64 godine.

 

Izvor:RTCG