Stopa rasta crnogorske ekonomije najveća u regionu

Savjet za konkurentnost usvojio je Izvještaj o realizaciji Programa ekonomskih reformi (PER) za šest mjeseci, koji je pokazao da je stopa rasta crnogorske ekonomije najveća u regionu.

"Imamo razloga,  da budemo zadovoljni: stopa rasta od 3 – 3,2 odsto u odnosu na visoku startnu poziciju u 2019. u odnosu na 2018. gdje smo imali 5,1 je zaista odličan rezultat", rekao je predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković, dodajući da je to najveća stopa rasta u region.

"Pored jačanja makroekonomske stabilnosti, na ostvareni ekonomski rast za šest mjeseci ove godine uticalo je i unapređenje konkurentnosti ekonomije, čemu je, u kombinaciji sa fiskalnom konsolidacijom, doprinijela realizacija prioritetnih reformskih mjera sadržanih u Programu ekonomskih reformi za ovu godinu", kaže se u saopštenju.

U Izvještaju se ukazuje da je snažan ekonomski rast uticao na rast zaposlenosti u zemlji, kao i smanjenje nezaposlenosti.

Tako je prosječan broj zaposlenih u prvih šest mjeseci bio 201.131 osoba ili za 8,9 odsto zaposlenih više nego u istom periodu prošle godine.

Nastavljen je i trend smanjenja nezaposlenosti, pa je stopa nezaposlenosti prema anketi o radnoj snazi za prvi kvartal ove godine iznosila 15,0 odsto, što je za 1,1 niže u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

Savjet je razmotrio Predlog Unije poslodavca za odlaganje primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

 

Izvor:rtcg