DF trajno napušta Odbor za izborne reforme

Predsjedništvo DF-a donijelo je odluku o trajnom napuštanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, saopšteno je iz tog političkog saveza.

Iz DF-a je saopšteno da će članovi odbora iz tog političkog saveza - Strahinja Bulajić, Branka Bošnjak i Predrag Bulatović podnijeti ostavke na članstvo.

"Donoseći ovu odluku DF se vodio notornom činjenicom, a to je da DPS do sada nije želio dijalog i da se loši izborni zakoni suštinski mijenjaju kroz ovaj Odbor. Potvrda za to je potrošenih deset mjeseci bez dijaloga i paralelno sa tim rad u okviru parlamentarne većine uz saradnju NVO i predstavnika akademske zajednice a koji su definisali jednostrana rješenja", saopštio je DF.

Poseban razlog da se trajno napusti Odbor je, kako navode, presuda Osnovnog "suda kojom je određena krivična kazna zatvora liderima i funkcionerima DF za verbalni incident u Skupštini koji se desio nakon sjednice koja je održana 15. februara 2017. godine, a na kojoj je parlamentarna većina donijela neustavnu i nezakonitu odluku da se odredi pritvor Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću".

"Ovaj incident nije ni prekršaj, ali je tretiran kao krivično djelo po zahtjevu poslanika DPS i vođen je krivični proces koji ima sve elemente progona DF i političkog procesa. Kako osuđujuća presuda nije mogla u zarobljenom pravosuđu biti donesena bez odobrenja vrha DPS u Predsjedništvu DF je jednodušna ocjena da u okviru ovog privremenog radnog tijela Skupštine ne treba voditi dijalog sa DPS", saopštio je DF.

Izvor:rtcg