U CG nema malih boginja

Dok se region bori sa malim boginjama, u crnogorskom Institutu za javno zdravlje poručuju da naši građani nemaju razloga za brigu.

Kako su objasnili, od početka godine istraživano je više sumnjivih slučajeva kod kojih je nakon laboratorijskih pretraga odbačena infekcija virusom malih boginja.

"Samim tim, u Crnoj Gori, od početka godine nije bilo registrovanih slučajeva obolijevanja od malih boginja", kazali su Dnevnim novinama iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Međutim, zbog epidemiološke situacije u regionu, na snazi je, kako kažu, pooštren nadzor nad osipnim groznicama.

“U Crnoj Gori je zbog epidemiološke situacije u regionu na snazi pooštren nadzor nad osipnim groznicama koji za cilj ima da pravovremeno otkrije i adekvatno 'obradi' sve osobe sa simptomima malih boginja, odnosno da ih laboratorijski i epidemiološki istraži kako bi se utvrdilo prijeklo i uzrok ospe. Sve zdravstvene ustanove i koordinatori nadzora su dobili smjernice za postupanje i istraživanje slučajeva kako bi se adekvatno i bez odlaganja reagovalo odmah nakon eventualnog otkrivanja eventualnog oboljevanja”, navode iz Instituta.

 

Izvor:RTCG