Zaštitnik ljudskih prava čestita crnogorskim novinarima njihov dan

Povodom 23. januara, Dana novinara Crne Gore,  čestitke poslenicima javne riječi uputio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, uz želju da se poboljšaju uslovi rada i pozicija medijskih radnika.

“Ovaj datum prilika je da podsjetimo da mediji daju značajan doprinos ukupnom napretku države i društva, što je posebno vidljivo u oblasti ljudskih prava i sloboda. Imajući u vidu značaj i uticaj novinarske profesije, nadležni moraju preduzimati sve neophodne mjere i radnje kako bi se dodatno unaprijedila sloboda medija.Zaštitnik će nastaviti da, u skladu sa svojim mandatom, podržava nastojanja sindikata, udruženja i samih medija s ciljem dostizanja željenih standarda i uslova rada - kao što su bezbjedno okruženje za rad, puna autonomija i nezavisnost, sređen radno-pravni status, zadovoljavajuće i motivišuće zarade i djelotvorna istraga napada na novinare i/ili imovinu medija. Dosljedno poštovanje pravila struke i prava onih o kojima se izvještava, neophodni su da bi novinari sačuvali ugled profesije, svoj i kredibilitet medija u kom rade”, kaže se u čestitki Bakovića.

Čestitajući ovaj datum, Zaštitnik poziva novinare da se profesionalnim odnosom odupru tabloidizaciji, senzacionalizmu i isključivim komercijalnim interesima i da nastave da budu saveznici u nastojanjima da se opšte stanje u društvu unaprijedi na dobrobit svih.