Počinje "Zajednički izazov 2019"

Od danas će Crna Gora biti domaćin treće multinacionalne vježbe „Zajednički izazov 2019"  Vježba će se održati u širem rejonu Kolašina i na izrađenom Vojnom poligonu za alpinističku obuku pješadijskih jedinica „Lipovo“.

"Učestvuje preko 300 pripadnika Armije Republike Sjeverne Makedonije, Oružanih snaga Italije, NATO Centra izvrsnosti za planinsko ratovanje stacioniranih u Republici Sloveniji, uz podršku eksperata iz oblasti planinskog ratovanja iz oružanih snaga Republike Austrije.

U ulozi posmatrača učestvovaće i pripadnici Nacionalne Garde države Mejn (SAD)", navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane. "Cilj je uvježbavanje  jedinica i komande bataljona u izvršenju operacija za podršku miru i upravljanja u kriznim situcijama u multinacionalnom okruženju, koja se odvija u planinskim uslovima, oslanjajući se na relevantan scenario koji osigurava uspješno sprovođenje budućih misija.

Time će se poboljšati uvježbanost štabnog osoblja iz planinskih jedinica, uključujući multinacionalne jedinice za planinsko ratovanje, sa ciljem podrške NATO i UN misija u operacijama podrške miru i upravljanju kriznim situacijama", piše u saopštenju.

Prema njihovim riječima, završni dio vježbe, 27. septembra, upriličiće dan visokih zvanica (DVD) na nivou predstavnika Ministarstva odbrane (MOD) i Generalštaba (CHOD)  iz zemalja učesnica vježbe, na kojem će, kako su kazali, biti prikazana osposobljenost multinacionalne čete za planinsko ratovanje, kao i prikaz naoružanja i opreme sa kojom raspolažu.

 

 

Izvor:AntenaM