Monah pred sudom 17. septembra

Suđenje monahu Goranu Kimpanovu, koji se tereti da je početkom februara izazvao nesreću na Skadarskom jezero kojom prilikom su stradale četiri osobe, juče je u podgoričkom Višem sudu odgođeno za 17. septembar, javila je Pobjeda.Usljed naleta vjetra, limena barka kojom je Kimpanov upravljao prevrnula se i tom prilikom utopili su se bračni par Ratko i Jana Kumburović, njihova kćerka Nina i Darko Vujošević.

Sudija Predrag Tabaš, kome je dodijeljen ovaj predmet, uvažio je molbu branioca Kimpanova, advokata Jugoslava Krpovića, da se ročište odgodi zbog njegovih neodložnih obaveza u pritvorskom predmetu.

Podsjećamo, prilikom kontrole optužnice, branilac Kimpanova, advokat Jugoslav Krpović nije sporio činjenice da je njegov branjenik bez dozvole upravljao limenom barkom, koja se prevrnula od udara talasa izazvanih iznenadim vjetrom, ali je osporio stav tužilaštva da je krivično djelo počinio umišljajno.

Krpović je istakao da se Kimpanov nije bavio komercijalnim prevozom, već isključivo prevozio ljude od pristaništa na Vranjini do manastira Svetog Nikole u kojem je služio.Trudnica Jana Kumburović, njen suprug Ratko i njihova dvanaestodišnja kćerka utopili su se, a talasi su u smrt odnijeli i njihovog prijatelja, Darka Vujoševića, koji je pokušao da spasi Kumburoviće.

Oni su se čamcem Mitropolije crnogorsko-primorske vraćali ka obali.

Kimpanov je na saslušanju kod tužioca izjavio da nije znao da nailazi oluja, te da mu nije bila namjera da ugrozi bilo čiji život. Kazao je i da mu je neizmjerno žao zbog tragedije koja se dogodila, posebno zbog činjenice što se radi o njegovim prijateljima.

 

 

Izvor:rtcg