“Prolaznost” u monografijama Dragane Kršenković Brković

Monografije “Fragmenti – Zapisi o književnosti” i “Poetika prolaznosti”, autorke Dragane Kršenković Brković, promovisane su danas u biblioteci Srednje stručne škole, u okviru 49. Ratkovićevih večeri poezije.

Studije u monografiji “Fragmenti – Zapisi o književnosti” nastajale su tokom poslednjih dvadeset godina i propituju različite poetske senzibilitete odabranih književnika i zapravo su istraživanja Kršenković Brković o odnosu prolaznog i vječnog.

“Pored moje fikcije, proze, romansijerskog rada, pripovjedaka i priča, bajki, istovremeno sam pisala određene studije koje se tiču književnosti, te studije sam sakupila u monografiju “Fragmenti – Zapisi o književnosti”, koju je Otvoreni kulturni forum objavio. Riječ je o nizu studija koje tretiraju različite teme, žanrove, izraze, pitanja, odnos autora prema prolaznosti, te načinu na koji je prikazuju u svojim djelima”, kazala je Dragana Kršenković Brković.

Ona je napomenula da postoji jedna nit koja spaja sve te sudije, a to su zapravo pitanja, na koja je tražila odgovore u svakom od tih raznovrsnih djela.

Pored monografije “Fragmenti – Zapisi o književnosti”, trećeg dana 49. Ratkovićevih večeri poezije promovisana je i  Drganina “Poetika prolaznosti – organizacija vremena u romanu Rani jadi, Danila Kiša”.

U ovoj knjizi autorka sistematski i konzistentno ispituje prostorno-vremenski kontinuitet književne stvarnosti ovog poznatog romana.

“To je monografija o Kišu, o Ranim jadima, ali iz jednog veoma specifičnog ugla, jer je moje istraživanje pokazalo da se niko ranije nije time bavio. “Rani jadi” nije samo knjiga o odrastanju dječaka, to je knjiga o prolaznosti, a ja sam pisala o tome kako Kiš budi u čitaocu to osjećanje”, navela je Dragana Kršenković Brković.

Moderator današnje promocije, organizovane u okviru 49. Ratkovićevih večeri poezije, bio je bibliotekar Srednje stručne škole, Rafet Mulić.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE