Brajović danas poziva lidere partija na konsultacije

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uputiće danas poziv predsjednicima parlamentarnih stranaka za konsultacije, povodom raspisivanja izbora za predsjednika Crne Gore.

On će zajednički sastanak zakazati za srijedu 17. januara u podne.  

Predsjednik Skupštine mora raspisati izbore 120 dana prije isteka mandata aktuelnom predsjedniku Filipu Vujanoviću, što znači da će to Brajović morati da uradi do 20. januara. Brajović je proteklih dana kontaktirao predstavnike svih parlamentarnih stranaka i termin sastanka je usaglašen, a zvaničan poziv predsjednik Skupštine će im uputiti danas.  

Predviđeno je da to bude zajednički sastanak, a za sada je izvjesno da će se pozivu odazvati predsjednici partija koje čine parlamentarnu većinu, dok opozicija tek treba da se izjasni.  

Prema Ustavu Crne Gore, izbore za predsjednika raspisuje predsjednik Skupštine Crne Gore, najkasnije 120 dana prije isteka mandata predsjednika. Odlukom o raspisivanju izbora određuje se dan održavanja izbora. Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 60 ni više od 90 dana, tako da je izvjesno da će oni biti održani u periodu od 20. marta do 20. aprila ove godine .

 

Izvor AntenaM