Ključna godina za ubrzanje pristupanja EU

Crna Gora je ostvarila dobar rezultat na polju evropske integracije, a nastavak reformi, posebno tokom 2018. će biti ključan za postepeno zaokruživanje pregovaračkog procesa i nastavak politike proširenja EU, ocijenjeno je tokom razgovora koje je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović imao u Briselu s europoslanicima iz Njemačke i Hrvatske Knutom Flekenštajnom, Biljanom Borzan i Željanom Zovko.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, sagovornici su razmijenili mišljenja o situaciji u EU i regiji, kao i dinamici politike proširenja, te predstojećim obavezama Crne Gore u procesu pristupanja.

"Pejović je predstavio planove tokom aktuelnog bugarskog i narednog austrijskog predsjedništva EU istakavši da je Vlada odlučna da do kraja mandata, a posebno tokom ove godine, intenzivira rad na završetku obaveza u svim poglavljima, s fokusom na oblasti obuhvaćene vladavinom prava", navodi se u saopštenju.

Europoslanici su, kako je saošpteno iz ministarstva, prenijeli punu podršku za napredovanje u reformskim procesima i iskazali spremnost za tješnju saradnju i razmjenu znanja i iskustva s crnogorskim institucijama i pregovaračkim timom.

Izvor:rtcg