DPS daleko iznad 34%, tehnička Vlada nije opcija

Tehnička vlada u ovom trenutku nije opcija, ali je DPS spreman da predloži model za izlazak iz postojeće situacije, poručio je premijer Duško Marković i pozvao opoziciju na razgovore o izbornom zakonodavstvu.

DPS je daleko po svojoj snazi iznad 34 odsto podrške, a Vlada ima veće povjerenje građana nego što to istraživanje CEDEM-a pokazuje, poručio je premijer.

Na pitanje novinara da li najavljena nova ponuda prema opoziciji podrazumijeva tehničku vladu, Marković je rekao da je DPS odgovorna politička stranka koja mora naći odgovor za tu situaciju.

"Nijesam govorio o modelima, već o sposobnosti i spremnosti DPS-a. Više puta sam govorio šta bi mogli biti pristupi. Od početka mandata pozivam opoziciju da uđe u ovu Vladu, ne kao tehničku, već u Vladu sa punim političkim i profesionalnim kapacitetom. Drugo  pozivamo da se opozicija vrati u parlament i radi na pripremi izbornog zakonodavstva, kako bi se obezbijedio konsenzus", kazao je Marković novinarima nakon okruglog stola "Saradnja Vlade i NVO u procesu pristupanja EU".

Marković je odgovarajući na pitanja novinara rekao kako ne može da komentariše istraživanje CEDEM-a o padu DPS-a i povjerenja u Vladu jer, kako je kazao, nema cijeli sadržaj tog istraživanja, već samo ono što je vidio iz medija.

"Vlada na osnovu ovakvih istraživanja ne odmjerava svoje prioritete i politiku. Mi imamo redovna naša mjesečna istraživanja koja imam priliku u detalje da analiziram i moram da vam kažem da se ta istraživanja dijametralno razlikuju od istraživanja CEDEM-a. Govorim o drugim istraživanjima koja kažu da je DPS daleko po svojoj snazi iznad procenta u tom istraživanju, da je Vlada takođe sa mnogo većim povjerenjem građana nego što ta istraživanja pokazuju", kazao je Marković.

On je naveo da nije zabrinut, jer ima i druge podatke. I kada je riječ o podršci EU, koja prema istraživanju CEDEM-a iznosi 58 odsto, Marković je kazao da i na tom pitanju postoje ozbiljna neslaganja, kao i da ga čudi da je ovo istraživanje objavljeno i na ovakav način.

"Mi imamo jasnu sliku o našoj poziciji", zaključio je Marković.

Izvor:RTCG