Poslanici da se kažnjavaju za nerad

Poslanik koji neopravdano ne učestvuje u aktivnostima Skupštine na redovnom zasijedanju duže od 30 dana kazniće se novčano u visini od 60 odsto njegove plate, predviđeno je izmjenama Poslovnika, koje je predložila Liberalna partija (LP).

Izmjene Poslovnika uvrštene su u dnevni red skupštinskog zasijedanja, koje je počelo danas.

U obrazloženju se ističe da će neopravdani nedolasci poslanika na zasijedanje Skupštine biti sankcionisani po uzoru na mnoge evropske i svjetske parlamente.

"Tako bi se djelimično ispravila dugogodišnja nepravda prema biračima koji su ih neposredno birali, ostalim poslanicima i široj javnosti, da poslanici koji u dužem periodu zanemaruju svoje dužnosti primaju jednake zarade kao i oni koje ih savjesno i odgovorno obavljaju", navodi se u obrazloženju poslanika LP Andrije Popovića.

Navodi se da 27 država Evrope propisuju jasne novčane i druge sankcije za poslanike koji u kontinuitetu ne prisustvuju sjednicama Skupštine i radnih tijela.

Sankcije se kreću od procentualnog umanjenja novčanih naknada za poslanike preko potpunog ukidanja zarade do oduzimanja mandata poslanicima koji bojkotuju ili na bilo koji drugi način neopravdano i u kontinuitetu ne izvršavaju obaveze u Skupštini.

"Nedvosmislen zaključak jeste da su sve države uredile ovaj segment funkionisanja nacionalnih parlamenata, a kao rezultat imaju stalno prisustvo svih poslanika i vlasti i opozicije, u radu skupština, izuzev u vanrednim, opravdanim slučajevima", kaže Popović.

Izvor:MINA