Vijeće za nacionalnu bezbjednost konstatovalo ozbiljan napredak u borbi protiv organizovanog kriminala

Vijeće za nacionalnu bezbjednost, kojim je predsjedavao predsjednik Vlade i predsjednik Vijeća Duško Marković održalo je danas XV sjednicu kojoj je pored članova Vijeća prisustvovao i direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Vijeće je usvojilo poseban Izvještaj o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije koji je sačinila Uprava policije i konstatovalo da je učinjen ozbiljan napredak u borbi protiv organizovanog kriminala na svim nivoima uz jačanje ukupnih institucionalnih kapaciteta svih organa bezbjednosnog sektora.

Zaključeno je da poseban prioritet treba staviti na mjere otkrivanja i sprečavanja trgovine narkoticima, s obzirom da sredstva dobijena iz takvih kriminalnih aktivnosti predstavljaju realnu ekonomsku moć za djelovanje organizovanih kriminalnih grupa. 

Takođe, kao jedan od prioriteta definisane su konkretne aktivnosti na sprovođenju finansijskih istraga, zloupotreba u finansijskom poslovanju, poreske prevare i utaje poreza radi eliminisanja svih nepravilnosti koje predstavljaju opasnost za stabilnost ekonomskog sistema.

Vijeće je ukazalo i na potrebu da se sa posebnim senzibilitetom preduzmu aktivnosti na eliminisanju slabih mjesta unutar institucija sistema, koja se pokušavaju zloupotrijebiti zarad ostvarivanja kriminalnih ciljeva.

Usvojena je i informacija o mjerama i aktivnostima na obezbjeđenju državne granice i suzbijanju ilegalnih migracija, a Vijeće je konstatovalo da je stanje na državnoj granici stabilno, kretanje migranata kontrolisano, te da ilegalne migracije u ovom trenutku ne predstavljaju prijetnju za nacionalnu bezbjednost i javni poredak. 

Vijeće je usvojilo i Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za implementaciju Strategije nacionalne bezbjednosti Crne Gore 2018-2020. za 2018. godinu i konstatovalo odličan stepen realizacije planiranih mjera u pomenutoj godini.

 

Izvor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE