Korak ka interkulturalnom povezivanju Crne Gore i Kine

Izložba koju kineska Nacionalna akademija slikarstva realizuje u saradnji sa Javnom ustanovom Muzeji i galerije Podgorice, biće prvi korak ka uspostavljanju daljeg interkulturalnog učenja, upoznavanja i povezivanja Crne Gore i Kine.

To je ocijenjeno u razgovoru crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića sa predstavnicima Akademije. Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, visoka kineska umjetnička delegacija boravi u Podgorici povodom izložbe “Enthusiasm for Ink Wash Painting”.

Navodi se da je šef delegacije i potpredsjednik Akademije, Zhang Jiangzhou, uručio Đukanoviću njegov portret koji je posebnom tradicionalnom tehnikom vode i tinte naslikao jedan od najboljih kineskih slikara Yu Weinang, inače član delegacije, na inicijativu ambasade Kine u Podgorici.

„Uz zadovoljstvo susretom, Jiangzhou je iskazao visoke ocjene za tradicionalno prijateljstvo Crne Gore i Kine koje se i danas kvalitetno razvija“, kaže se u saopštenju.  

Šef kineske delegacije je naglasio da je upravo slikarstvo i tehnika kojom će se predstaviti crnogorskoj publici, i kojom je izrađen portret, predstavlja najbolji simbol drevne tradicije i kulture Kine.

“Očekujemo da će crnogorski prijatelji bolje upoznati razvoj kineske tradicije i na taj način ojačati veze nasa dva naroda”, kazao je Jiangzhou.

Đukanović je, kako se navodi u saopštenju, iskazao dobrodošlicu i zadovoljstvo zbog posjete predstavnika Nacionalne akademije slikarstva, ukazujući poštovanje tradicionalno prijateljskim odnosima dvije države.

“Veliko je bogatstvo da u Crnoj Gori vidimo najvrjednije djelove bogatog kineskog stvaralaštva, a ovo je podsticaj za uspostavljanje kontinuirane saradnje u ovoj oblasti”, kazao je Đukanović.

Izvor:MINA