Vlada će pokriti 10 odsto štete

Vlada će opštinama na sjeveru države pogođenim nedavnim zemljotresom, u kojem su oštećene stotine objekata, uplatiti finansijsku pomoć u iznosu od deset odsto od ukupno utvrđene štete, piše Pobjeda.

Predsjednica vladine Komisije za procjenu štete nastale od elementarnih nepogoda i ministarka bez portfelja, Marija Vučinović, kazala je da je iznos od deset odsto minimalan, zbog čega očekuje da će Vlada opredijeliti i dodatna sredstva za pomoć ugroženim porodicama.

Zemljotres jačine 5,2 stepena Rihterove skale pogodio je 4. januara sjevernu regiju Crne Gore, sa epicentrom na planini Visitor kod Plava. Srećom, osim materijalne štete, uglavnom na starijim objektima, niko nije povrijeđen.

Lokalne komisije u Plavu, Beranama, Andrijevici i Gusinju na terenu su i na osnovu prijava koje su im slali građani prikupljaju podatke o tome kolika je materijalna šteta.

“Kada lokalna komisija završi svoj dio posla, zahtjevi dolaze do vladine Komisije. Nakon toga imamo obavezu da se u roku od 33 dana sastanemo da sve papirološki koncipiramo i odradimo naš dio posla. Koliko budu ažurne komisije na lokalnom nivou, mi ćemo biti još ažurniji”, saopštila je Vučinović Pobjedi.

Predsjednik opštine Plav, Orhan Šahmanović, rekao je da očekuje da će se najkasnije za deset dana procijeniti kolika je oštećenja napravio zemljotres i najavio da će pisati premijeru Dušku Markoviću, kako bi se dogovorili koliko novca će biti izdvojeno za sanaciju štete.

On je rekao i da je do sada više od 1,1 hiljadu Plavljana i Gusinjana prijavilo oštećenje na kućama.

Prema njegovim riječima, situacija u Plavu je sada stabilna i samo su dvije porodice i dalje iseljene.

“Jedna je smještena kod rodbine, dok je druga u hotelu Rosi u Gusinju”, rekao je Šahmanović.

Izvor:RTCG