Opštine će pomoći građanima

Nakon snažnog zemljotresa jačine 5.2 stepena Rihterove skale, koji je juče pogodio sjever Crne Gore, sinoć je u Plavu, Gusinju, Andrijevici i Beranama bilo uglavnom mirno.

U Plavu je, prema riječima predsjednika Opštine, Orhana Šahmanovića, oštećeno preko 120 kuća.

Narednih dana biće poznato kolika je materijalna šteta, kazao je Šahmanović, i najavio  da će ta lokalna samouprava sigurno pomoći građanima u okviru mogučnosti koje imaju.

"Vjerujem da ćemo zajedno s Vladom sanirati sve štete na postojećim objektima, jer malo građana koji mogu priuštititi  renoviranje kuća. Pokušaćemo da saniramo najugroženije", kazao je Šahmanović za TVCG.

On je rekao da je nakon najjačeg potresa bilo još 11 manjih.  

Predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić kazala je za TVCG da su obišli područje pogođeno potresom, te su se uvjerili u oštećenja na kućama.

"Komisija će napraviti detaljan izvještaj, utvrditi štetu i pomoći našim građanima", rekla je Čekić.

Načelnik Službe zaštite i spasavanja u Beranama, Tiho Bogavac, kazao nam je da stanje nije alatrmantno, ali da postoje problemi koji će biti riješeni narednih dana, u koordinaciji s Direktoratom za vanredne situacije MUP-a Crne Gore.

Menadžer Opštine Andrijevica, Miodrag Ivanović, rekao je da nema životno ugroženih na tom području, iako je uzrokovana velika materijalna šteta.

"Formirali smo komisiju koja će obići teren, kako bi se utvrdila šteta u ruralnom i gradskom području", kazao je Ivanović.

 

Izvor: RTCG