Opozicija sa bar tri kandidata ide na predsjedničke izbore, Bečić izbor Demokrata i Ure?

Čelnici građanske opozicije najvjerovatnije neće razgovarati o zajedničkom kandidatu za predsjednika Crne Gore, zbog čega će opozicione partije na izbore izaći sa najmanje tri kandidata, pišu Vijesti.

Iako je krajem novembra pominjana mogućnost pregovora o zajedničkom kandidatu, prema tvrdnjama sagovomika Vijesti, male su šanse za organizovanje zajedničkog sastanka zbog nesuglasica unutar građanske opozicije.

Do neslaganja je došlo nakon odluke Demokrata i Građanskog pokreta URA da počnu pregovore o koaliciji, iako je prethodno razmatrana mogućnost širokog saveza građanskih opozicionih partija.

Partijski organi su ovlastili čelnike Aleksu Bečića i Dritana Abazovića da razgovaraju o zajedničkom predsjedničkom kandidatu i formiranju saveza na lokalnim izborima u maju kao i parlamentarnim izborima.

 Prema tvrdnjama sagovornika Vijesti, iz Socijaldemokratske partije (SDP) obavjestili su ostatak opozicije da nema smisla organizovati sastanke, nakon odluke Bečiča i Abazovića da pregovoraju bez znanja ostalih.

“Nema smisla razgovarati o zajedničkom kandidatu, kad se već formiraju koalicije i nameću favoriti. To bi samo značilo gubljenje vremena”, kazao je sagovornik Vijesti.

 Iako će opozicione partije svoje kandidate predstaviti tek nakon što predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, zakaže predsjedničke izbore, funkcioneri građanske opozicije u neformalnim razgovorima tvrde da će URA i Demokrate vjerovatno imati zajedničkog kandidata, dok će SDP i Demokratski front (DF) predložiti svoje.

Iako je potpredsjednik pokreta URA, Neđeljko Rudović, za RTCG rekao da je Abazović perspektivan kandidat i jak kandidat, prema navodima sagovomika Vijesti izvjesno je da će kandidat te dvije partije biti Bečić. Iako u partiji još nijesu razgovarali o predsjedničkom kandidatu, SDP bi na izborima mogao predstavljati stranački lider Ranko Krivokapić ili članica predsjednštva Draginja Vuksanović.

DF će najvjerovatnije kandidovati nekog od svojih funkcionera iako su pozivali ostatak opozicije da se okupi oko nestranačkog kandidata.

Prema tvrdnjama sagovornika Vijesti, male su šanse da bivši ministar policije Andrija Jovićević bude kandidat DF-a, iako se sa njime intenzivno razgovaralo.

 

Izvor:AntenaM