Danas predstavljanje protokola o postupanju sa djecom sa ulice

Protokol o postupanju sa djecom u Crnoj Gori koja su uključena u život i rad na ulici biće predstavljen danas u Podgorici. Iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore kazali su da postoji dobar zakonski okvir za zaštitu „djece ulice“, ali da su i dalje izraženi prosjačenje i skitnjičenje i da društvo još nema adekvatno rješenje tih problema.

Oni su kazali da se Zaštitnik odlučio za izradu Protokola i zbog činjenica da preporuke o prosjačenji i skitnjičenju, koje je nadležnim organima uputio 2010. godine nijesu donijele očekivane rezultate. Iz institucije Zaštitnika kazali su da Protokol pruža smjernice za djelovanje svim akterima koji se bave djecom i porodicom. Njime se, kako su naveli, detaljno razrađuje postupanje policije, ustanova za socijalnu i dječju zaštitu, obrazovnih i zdravstvenih ustanova, u cilju prevencije i adekvatne i pravovremene reakcije u pojedinačnim slučajevima.

Donošenje Protokola, koji obavezuje pet ministarstava i Upravu policije, inicirao je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, u saradnji i uz podršku međunarodne organizacije Save the Children.

„Nakon pripreme teksta i izvršenih konsultacija, koje su trajale nekoliko mjeseci, sa tekstom Protokola saglasila su se ministarstva unutrašnjih poslova, pravde, prosvjete, zdravlja, rada i socijalnog staranja i Uprava policije“, kaže se u saopštenju.Predstavljanje Protokola za profesionalce koji rade u navedenim organima, ustanovama i organizacijama biće nastavljeno i u četvrtak.

Izvor: mina