Crna Gora posvećena vrijednostima evroatlantizma

Crna Gora posvećena je izgradnji i sprovođenju vrijednosti evroatlantizma, a sa tim trendom će nastaviti kroz dalje sprovođenje reformi, u cilju očuvanja mira, razvoja demokratije i vladavine prava, poručio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dragan Pejanović.

Pejanović, koji je i nacionalni koordinator za NATO, učestvovao je danas na događaju u Podgorici povodom posjete članova NATO odbrambenog koledža iz Rima.

Pejanović je kazao da je velika privilegija biti dio porodice modernih demokratija unutar najvećeg i najfunkcionalnijeg sistema kolektivne bezbjednosti u svijetu.

Crna Gora je, prema njegovim riječima, na taj način učvrstila sigurnost i bezbjednost zemlje, doprinijela stabilnosti okruženja i obezbijedila preduslove za dalji razvoj i bolji život građana.

On je kazao da u današnjem svijetu globalnih izazova, rizika i prijetnji, čak i velike države ne mogu same riješiti probleme poput nasilnog ekstremizma i terorizam, stranih terorističkih boraca, korupcije i organizovanog kriminala, pitanja granica, ekonomskih i socijalnih problema, trgovinskih ratova, sajber kriminala i hibridnih prijetnji.

„Nijedna država, pa ni Crna Gora, ne može da se samostalno suprotstaviti aktulenim i nadolazećim izazovima, već je potrebno kontinuirano sarađivati sa saveznicama, partnerskim zemljama, kao i sa međunarodnim institucijama i organizacijama“, naveo je Pejanović.

On je kazao da su integracija u NATO i Evropsku uniju (EU) kompatibilni procesi, da obije organizacije počivaju na istim vrijednostima i standardima, i da intenzivno sarađuju radi pružanja zajedničkog odgovora na konkretne izazove.

Izvor: