Za mnoge u opoziciji ulazak u vlast jedini je spas

Politički analitičar Srđa Vukadinović kaže da je za neke opozicione partije jedini spas od totalnog urušavanja i cijepanja ulazak u vladajuću koaliciju nakon izbora 2020. godine, što bi im omogućilo da budu i regulator vlasti i lakše sprovođenje sopstvenih programa.

Vukadinović je u razgovoru za Dnevne novine istakao da su protesti koji su održavani u proteklih pet mjeseci pokazali da opoziciji predstoji dalje cijepanje i još veće podjele.

“Protesti u Crnoj Gori više ne mogu da daju nikakav rezultat, i nikakav vaninstitucionalni oblik borbe ne može da promijeni vlast, jer se takve promjene mogu dogoditi samo u institucijama sistema. Pogotovo to nije bilo moguće u ovih pet mjeseci, jer je opozicija potpuno razjedinjena, a protesti su je još više udaljili. Došlo je do kulminacije sukoba Demokratskog fronta i Socijaldemokratske partije, ali i Demokrata i SDP i Demokrata i Fronta. Jednostavno iluzija je i pomisliti da se nekim ovakvim protestima može smijeniti vlast”, ističe on.

Vukadinović tvrdi da u Crnoj Gori danas do promjene vlasti može doći isključivo na izborima i nikako drugačije.

“Često pominjanje tehničke vlade ili vlade izbornog povjerenja je takođe iluzija, makar na način na koji misli opozicija da to može uraditi. Neka takva vlada može biti formirana samo na osnovu izbornog kapaciteta partija. U svakom slučaju protesti sada predstavljaju samo folklorno nastojanje jedne grupe da skrene pažnju crnogorske javnosti na sebe. Još 16. marta protesti su urušeni i to u trenutku kada nije ispunjen mak-simalistički zahtjev pokreta ‘Odupri se’, da čitavo državno rukovodstvo podnese ostavke. To se nije desilo do danas i protesti više nemaju nikakvu svrhu, cilj im je iluzija, a ako neko misli da se protestima, ipak, može nešto postići, onda to treba da budu novi protesti koji će imati nove organizatore”, napominje Vukadinović.

On ističe da je urušen i sporazum koji je potpisan između opozicije i organizatora protesta, i to odmah nakon potpisivanja jer je bilo jasno da opozicija ne može da ide zajedno.

Vukadinović smatra da iz izbora u izbore opozicija pravi grešku jer kreće u njih s tvrdnjom da će pobijediti i sama formirati Vladu, što je do sada bilo sasvim nemoguće.

Izvor: Rtcg