Ozvaničena saradnja u oblasti onkologije

Crna Gora snažno podržava osnivanje Evropske akademije onkologije zemalja Centralne i Istočne Evrope u cilju osnaživanja saradnje i unapređenja terapeutskih procedura u onkološkoj zdravstvenoj njezi, kazao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Milovan Vujović.

Vujović učestvuje na prvoj Regionalnoj ministarskoj konferenciji o partnerstvu i saradnji u oblasti onkologije koja se održava u Budimpešti.

Vujović je kazao da upozoravajuća statistika porasta oboljelih od karcinoma predstavlja veliki izazov za zdravstevne sisteme i potrebu za usvajanjem najboljih evropskih i svjetskih praksi kako bi sopstvene vještine i mogućnosti unaprijedili u najvećoj mjeri.

Predstavnici država Centralne i Istočne Evrope i Centralne Azije potpisali su, tokom dvodenevnog sastanka, Deklaraciju o saradnji u pogledu obuka, istraživanja i razvoja u oblasti onkologije.

"Osnovni cilj deklaracije odnosi se na omogućavanje komunikacije i unapređenje saradnje između država regiona, povećanjem njihove zajedničke snage, djelotvornosti i uticaja", kaže se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Izvor:RTCG