Keković: Inicijativa protiv neradne nedjelje nekorektna

Inicijativa koju je Unija poslodavaca najavila da će uputiti Ustavnom sudu radi ispitivanja Zakona o unutrašnjoj trgovini zbog uvođenja neradne nedjelje u trgovini je vrlo nekorektan potez, ocijenio je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđan Keković.

On je Dnevnim novinama kazao da je obraćanje Ustavnom sudu naročito nekorektno ukoliko se sagledaju uslovi rada u trgovini.

“Radi se o vrlo nekorektnom potezu naših kolega, socijalnih partnera. Posebno ukoliko znamo da se radno vrijeme od 40 sati ne poštuje, gdje se radi prekovremeno po deset i više sati. Da ne govorimo o tome da zaposleni rade prazničnim danom, da ne dobijaju puni godišnji odmor. Mislimo da je neodrživa činjenica da Unija poslodavaca pokušava da objasni pred Ustavnim sudom da je to diskriminacija u odnosu na prava preduzetnika”, naglasio je Keković.

U Uniji poslodavaca smatraju da se uvođenjem neradne nedjelje krše ekonomska prava.

Oni vjeruju da će Zakon o unutrašnjoj trgovini, o čijem će se usvajanju poslanici uskoro izjasniti, vrlo brzo biti predmet ispitivanja ustavnosti, te da je njegovo obaranje realna mogućnost.

Uvođenje neradne nedjelje definisano je izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini o kojoj su poslanici vladajuće koalicije i dijela opozicionih partija ove nedjelje završili raspravu.

Izvor:Antena M