Usvojena Tršćanska deklaracija: Crna Gora predsjedava Centralno-evropskom incijativom naredne godine

Na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Centralno-evropske inicijative (CEI), na kojem učestvuje šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović, usvojena je  Tršćanska deklaracija, kojom je potvrđeno da će Crna Gora preuzeti predsjedavanje Inicijativom od 1. januara 2020.  

Drugo predsjedavanje CEI-em biće realizovano na desetogodišnjicu od prvog crnogorskog predsjedavanja ovim najstarijim regionalnim mehanizmom, što predstavlja potvrdu da je Crna Gora prepoznata kao aktivan i odgovoran regionalni akter, posvećen otvorenoj i bliskoj saradnji, te zajedničkom djelovanju ka održivom razvoju regiona, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

"Crnogorsko predsjedavanje CEI-em nastojaće da dodatno osnaži regionalni dijalog i veze između 17 država članica Inicijative, s ciljem postizanja najučinkovitijih rezultata i stabilnog socio-ekonomskog napretka", istakao je ministar Darmanović.

Darmanović je kazao da je CEI tokom trideset godina postojanja potvrdila da predstavlja važan element u izgradnji demokratičnijeg i stabilnijeg regiona.

Ukazao je da Inicijativa u velikoj mjeri podstiče promociju demokratskih principa i izgradnju institucionalnih kapaciteta, te je iz tog razloga od posebnog značaja za države koje se nalaze na putu pristupanja Evropskoj uniji.

Izvor: RTCG