Predsjednik Đukanović prisustvovao prijemu povodom Dana Republike Italije i 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Italije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prisustvovao je prijemu povodom Dana Republike Italije i 140 godina uspostavljana diplomatskih odnosa Crne Gore i Italije.

Čestitajući Dan Republike Italije, Đukanović je istakao da mu je izuzetna čast što prisustvuje  140-oj godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Republike Italije.

"Ovaj događaj, i Dan Republike Italije obilježavamo u zgradi bivšeg italijanskog poslanstva na Cetinju, u kojem je danas smještena Nacionalna biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević”. Početkom XX vijeka italijansko predstavništvo je bilo u hotelu Grand. Jedan od najznačajnijih italijanskih investitora u to vrijeme u Crnoj Gori Pjero Foskari poslao je u Rim razglednicu sa slikom austrougarskog poslanstva čuvenom balkanologu Antoniu Baldaćiju, koji je Crnu Goru nazivao „vratima Balkana“, i ispod napisao: „A gdje je naše?“ Ubrzo nakon toga, u proljeće 1905. postavljen je kamen temeljac za ovu zgradu, koja će, kako je pisalo u ondašnjoj štampi „na ulazu u prijestonicu zadičiti ovaj kraj Cetinja”, kazao je Đukanović.

Predsjednik je naglasio da su Crna Gora i Italija imale političke kontakte i bliskost u oslobodilačkim nacionalnim težnjama još u srednjem vijeku. Na prostoru današnje Italije, koja je izvorište jedne od najvećih kultura i civilizacija u svijetu, školovani su mnogi istoriografi, štampari, slikari, pisci rođeni u Crnoj Gori.

"Nakon što je na Berlinskom kongresu 1878. godine zvanično potvrđena nezavisnost Crne Gore, diplomatski odnosi sa Italijom uspostavljeni su u maju 1879. Prvi italijanski otpravnik poslova bio je Ćezare Durando. Od tada počinje saradnja u mnogim oblastima. Crna Gora je u Italiju slala veliki broj stipendista, posebno u vojne škole. Oni su kasnije zauzimali najvažnije položaje u vojsci i u državi, poput Janka Vukotića, Mitra Martinovića i drugih. Unapređenju naših veza značajno su doprinosili i počasni konzulati u Rimu, Napulju, Bariju, Brindiziju, Veneciji, Trstu", naglasio je Đukanović.

Đukanović je dodao da se ovih dana navršava 115 godina od puštanja u rad prve radiotelegrafske stanice na Balkanu 1904. postavljene na brdu Volujica kod Bara, na osnovu ugovora crnogorske Vlade i italijanskog naučnika i nobelovca Guljelma Markonija, koji je prisustvovao tom događaju, kao i crnogorski vladar knjaz Nikola. 

"Italija je imala posebno važnu ulogu i u najtežim trenucima za crnogorsku državu neposredno nakon Prvog svjetskog rata, tokom kojeg je kao saveznička zemlja pružala materijalnu pomoć Crnoj Gori i primala migrante. Preko Italije su ovdje dolazili i crnogorski dobrovoljci. Ona je pomagala i vladarsku porodicu i crnogorsku emigrantsku vladu u naporima da očuvaju državnu nezavisnost. Kada je Crna Gora već bila nasilno ukinuta kao država, u Italiji je formirana 1919. godine i Crnogorska vojska. U Gaeti i Formi bilo je više od 1500 crnogorskih vojnika i oficira", poručio je predsjednik Crne Gore.

Đukanović je naglasio da je proteklih 13 godina od obnove državnosti,  saradnja sa Italijom dobila novi snažan zamah.

"Italija je jedna od ključnih zemalja u Evropi i svijetu koja bezrezervno podržava evropski i evroatlantski put Crne Gore i regiona. O čvrstini našeg prijateljstva i savremenih veza svjedoči projekat podmorskog elektroenergetskog kabla koji realizuje italijanska državna kompanija Terna, kao simbolički pandan uspostavljanju radiotelegrafske veze između Crne Gore i Italije početkom prošlog vijeka. Kao nekada, i danas je Italija ne samo pouzdan susjed i prijatelj, već i jedan od ključnih ekonomskih partnera. Tokom prošle godine sa 116 uloženih miliona eura bila je najveći strani investitor u Crnoj Gori", podvukao je Đukanović.

 Izvor: Saopštenje Vlade Crne Gore