Jasno postavljeni prioriteti olakšavaju put ka EU

Jasno postavljeni nacionalni prioriteti i posvećenost Crne Gore olakšavaju put države ka Evropskoj uniji, ocijenila je stalna predstavnica UNDP-a Daniela Gašparikova u razgovoru sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Gašparikova je kazala da je zadovoljna nivoom saradnje sa Crnom Gorom, navodeći da kao ključne oblasti saradnje u narednom periodu vidi digitalizaciju, izgradnju infrastrukture za tu oblast i elektronsko upravljanje.

„Jasno postavljeni nacionalni prioriteti i posvećenost Crne Gore olakšavaju put ka EU. Potvrda te posvećenosti je činjenica da je Crna Gora jedna od prvih država u svijetu koja je ciljeve održivog razvoja prevela u svoju Strategiju održivog razvoja“, rekla je ona.

Prema riječima Gašparikove, korišćenje informacionih tehnologija pomoći će smanjenju jaza između potrebe za jačanjem kapaciteta i racionalizacije i neophodnosti da se odgovori na izazove i zadatke pred kojim se zemlja u pregovaračkom procesu nalazi.

“To će omogućiti da na kraju tog puta Crna Gora postane konkurentna čak i u odnosu na pojedine članice EU”, kazala je ona.

Izvor:rtcg