Zajednički ulazak u EU nije pošten pristup

Crna Gora najviše je odmakla u pregovorima sa EU i nemoguće je čekati da sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno uđu u Evropsku uniju, a to nije ni pošten politički stav, poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

“Hiljadu puta saopšten stav Crne Gore jeste da se mi zalažemo da se poštuje princip regate. Mi svakako želimo da sve zemlje Zapadnog Balkana budu jednog trenutka u Evropskoj uniji, ali prosto ne mogu da zamislim način da one zajedno uđu u Evropsku uniju, zato što su na različitom stepenu integracionog procesa”, naveo je Brajović u intervjuu mađarskom javnom servisu. Kaže i da je Crna Gora najviše odmakla u pregovorima - otvorila 32 poglavlja, Srbija je otvorila duplo manje 16, Albanija i Makedonija tek očekuju poziv za početak pregovora, a Bosna i Hercegovina i Kosovo su još daleko i od toga.

“Tako da je gotovo nemoguće čekati da sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno uđu u Evropsku uniju, a ja mislim da to nije ni pošten politički stav. Pošteno politički i principijelno jeste da se svaka zemlja ocjenjuje prema onome što je ona sama postigla u integracionom procesu i zato mislim da Crna Gora jeste zaista po svim objektivnim sagledavanjima prva sljedeća članica Evropske unije”, zaključio je Brajović.

Izvor: RTCG