Put ka EU važan koliko i članstvo

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić ocijenila je da je sam put ka Evropskoj uniji (EU) podjednako važan koliko i članstvo, jer se, kako je istakla, tokom pregovora dešavaju sve one promjene zbog kojih težimo punopravnom članstvu.

"I upravo čitav pregovarački proces predstavlja svojevrsni pripremni period za privredu na ono što je očekuje ulaskom u Uniju, s obzirom na činjenicu da članstvom u EU u cjelosti preuzimamo EU trgovinsku politiku. Smatram da će sam ulazak u EU biti potvrda da je naša privreda bila spremna da prihvati, odnosno da je prihvatila ono što članstvo donosi, a na nama je da do tog datuma, zajedno sa privredom, radimo na tome da uskladimo svoje aktivnosti sa EU zahtjevima", istakla je Sekulić u intervjuu za specijelano CorD-ovo izadanje Montenegro Business Sector 2018.

Ona je rekla da se Crna Gora već sada u značajnoj mjeri ponaša i djeluje "u skladu sa onim što se očekuje od jedne (buduće) članice EU".

"I zaista ne sumnjam da ćemo i period do pristupasnja iskoristiti na pravi način koji znači nedvosmislena spremnost za članstvo", rekla je Sekulić.

Podsjetila je da je Crna Gora, kada je riječ o pregovaračkim poglavljima u resoru Ministarstva ekonomije, jedno poglavlje privremeno zatvorila (poglavlje 30 - Vanjski odnosi) i dva poglavlja otvorila (poglavlje 1 - Slobodno kretanje roba i Poglavlje 3 - Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga).

Izvor: Rtcg