Crna Gora traži izručenje Jorama Friga

Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je krajem aprila vlastima na Kipru molbu za izručenje izraelskog državljanina Jorama Friga (Yoram Frig) u cilju vođenja krivičnog postupka protiv kriminalne grupe formirane sa ciljom pomaganja u pokušaju terorističkog napada u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, saznaje Pobjeda.

Pedesettrogodišnji Izraelac Joram Frig uhapšen je 20. aprila u Nikoziji, po međunarodnoj potjetnici Interpola Podgorica a u okviru naredbe za sprovođenje istrage protiv osam stranih državljana koje je predvodio Džozef Asad, bivši operativac CIA i vlasnik konsultantske kuće “Peregrini”, specijalizovane za razne vrste bezbjednosnih usluga.

Hapšenje izraelskog državljanina značajna je novost u vrlo zamršenom slučaju planiranja terorističkih akcija u Crnoj Gori.Džozefa Asada, je 2016. godine, za potrebe Demokratskog fronta, angažovao šef kampanje DF-a Aron Šaviv.

Kako su utvrdili crnogorski istražitelji, Asadova višečlana internacionalna ekipa, uglavnom penzionisani pripadnici obavještajnih službi, boravila je u više navrata u Crnoj Gori i pružila bezbjednosne usluge organizatorima akcije planirane za 16. oktobar.

Izvor: rtcg