NATO neće testirati Vojsku CG

Crna Gora nije deklarisala jedinice za NATO testiranje tokom ove i sljedeće godine (2019/2020) tako da NATO nije planirao nikavu evaluaciju crnogorskih deklarisanih jednica na nacionalnom nivou u narednom periodu, saopšteno je iz Vrhovne komande savezničkih snaga NATO za Evropu (SHAPE).

Kako piše Pobjeda, u septembru prošle godine, na vježbi “Odlučan odgovor 18”, realizovano je ocjenjivanje 2. pješadijske čete, Odjeljenja NHBO i Tima za demi-niranje Vojske Crne Gore iz sastava Pješadijskog bataljona, te Odjeljenja vojne policije iz sastava Čete vojne policije.

Na ocjenjivanju, na kojem je u sastavu ocjenjivačkog tima Vojske Crne Gore učestvovalo šest ocjenjivača iz sastava Oružanih snaga Republike Hrvatske, a nadgledala su ga dva predstavnika iz Savezničke komande kopnenih snaga NATO (LANDCOM) u Izmiru, sve deklarisane jedinice Vojske Crne Gore su ocijenjene ocjenom “borbeno spreman.!

“Spomenuli ste septembar i testiranje prošle godine. NATO je poslao posmatrače na nacionalnu evaluaciju, jer je to bilo prvo CREVAL testiranje nakon što je Crna Gora postala član NATO-a”, kazao je Pobjedin sagovornik.

Izvor: Rtcg