Zabranili promet 2,5t sudžuka

Tokom novembra inspektori su zabranili uvoz više od 3.000 kilograma kajmaka i sira jer su analize pokazale prisustvo opasne bakterije ešerihije koli, piše u mjesečnom izvještaju koji je uradila Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

"Sredinom novembra pronađeno je skoro dvije hljade  kilograma kajmaka i 1.500  kilogram sira u kome je analizom utvrđeno da imaju bakteriju ešerihiju koli. Inspektori su pronašli i zabranili promet oko dvije i po hiljade kilograma sudžuka i čajne kobasice koja je imala nedozvoljenih aditiva vještačke boje", navedeno je u izvještaju.

Kako piše, zbog utvrđenih neusaglašenosti, zabranjen je uvoz i stavljanje na tržište tri pošiljke hrane, a jedna pošiljka proizvoda od mesa stavljena je van prometa dok ne budu gotovi rezultati ispitivanja referentnog uzorka (super analiza). Inspektori su pronašli čak 20.057 kilograma ananasa u kome je nađena nedozvoljena količina fludioxonila - aktivne supstance koja se koristi za prskanje voća i povrća.

Pronađeno je i zabranjeno stavljanje u promet čak 19.800 kilograma pasulja u kome je pronađen pesticid malathion, kao i 22.000 kilograma mandarina koje su sadržale opasne insekticide fonvalerate i esfenvalerate.

Kako je navedeno u izvještaju, u novembru je pronađena i nedozvoljena količina alfatoksina B i B1 u ukupno 11.000 kilograma hrane za životinje zbog čega je zabranjeno stavljanje u promet takve robe.

 

Izvor:RTCG