Đukanović: Rast da postane trend

Dostizanje evropskog nivoa životnog standarda jedina je satisfakcija za odricanje građana u procesu socijalno veoma bolnih reformi, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na svečanosti u Vili Gorica, gdje je uručio nagrade Privredne komore (PKCG) za uspješno poslovanje crnogorskim kompanijama.

Laureati nagrade PKCG za prošlu godinu za uspješno poslovanje su Elektroprivreda (EPCG) i Gradir Montenegro. Odbor za dodjelu godišnjih nagrada PKCG donio je odluku da su laureati nagrade i Glosarij za društvenu odgovornost, Crnogorska komercijalna banka (CKB) za inovativnost i izvršni direktor Mercator-CG i Ivan Karadžić za unaprjeđenje menadžmenta.

Predsjednik Đukanović je rekao da je Crna Gora od obnove nezavisnosti napravila kapitalne iskorake ka boljoj budućnosti.

Podsjetio je na članstvo u NATO, ali i evropski put naše zemlje.

"Ova dostignuća međunarodna javnost smatra istorijski vrijednim", rekao je Đukanović, navodeći da je obnova nezavisnoti svjedočenje prekretničkom poduhvatu nove crnogorske generacije.

Moramo, kako je rekao, nastaviti dalje vođeni istom filozofijom: "Da u našem i slučaju balkanskih zemalja zbog dugog istorijskog taostajanja pripadnost EU nije simbolički čin koji će se desiti nekog precizno projektovanog datuma, već mukotrpni proces usvajanja temeljnih evropskih vrijednosti".

Đukanović je rekao da je konkurentnost naš najveći izazov.

"Konkurentnost društva u evropskoj i evroatlanstkoj zajednici, konkurentnost naše privrednika i preduzeća na evropskom tržištu", kazao je Đukanović.

On je rekao da je brže dostizanje evropskog nivoa životnog standarda jedina satisfakcija za odricanje građane u procesu socijalno veoma bolnih reformi.

Ukazao je na činjenicu da je udvostručen DBP, te da Crna Gora ima najveću prosječnu platu u regionu.

Crna Gora se, rekao je on, mora razvijati još brže, a tu, kako je rekao, do posebnog izražaja dolazi uloga privrednika.

On je rekao da ima dovoljno razloga da se vjeruje da možemo ubrzati ekonomski razvoj zemlje: "Započeti projekti daju nam realan osnov za to".

"Realno je očekivanje da u narednih 10 godina bude otvoreno nekoliko novih turističkih rizorta. Time će se Amanu, Čediju, Regentu, Šeratonu, One&Only pridružiti drugi svjetski priznati brendovi", kazao je Đukanović.

Novim investicijama, uz nesmanjenu predanost reformama, kako je rekao, mijenja se izgled zemlje i poboljšava kvalitet života građana uz brži ekonomski razvoj.

"Da smo slušali neumorne kritičare, danas ne bi imali Porto Montenegro, Lušticu ili Portonovi. Ne bi počeli gradnju autoputa, ne bi počeli projekat gradnje 250 kilometara skijaških staza na sjeveru", rekao je Đukanović, uz podsjećanje da se pripremamo za gradnju druge dionice autoputa.

On je poručio da ekonomski rast ne smije biti sezonski uzlet, već postojan srednjoročni trend.

Izvor:rtcg