Skupština krajem decembra usvaja izborne zakone?

Izborni zakoni, čije je prijedloge uradila Radna grupa za primjenu preporuka ODIHR-a, ako dobiju pozitivno mišljenje OEBS-a, trebalo bi da budu na dnevnom redu parlamenta krajem decembra, najvjerovatnije 28. ili 29.

"Eksperti OEBS-a, kojima su krajem novembra poslate radne verzije zakona, tokom ove sedmice doći će u Podgoricu da razgovaraju sa članovima Radne grupe za primjenu preporuka ODIHR-a i saopšte im svoje stavove o prijedlozima", rekao je Pobjedin izvor.

Očekuje se da budu usvojene sve OEBS-ove preporuke predložene u zakonima o biračkom spisku, elektronskim medijima, kao i finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Za usvajanje „krovnog“ zakona o izboru odbornika i poslanika potrebna je dvotrećinska većina, a Demokratski front, prema najavama iz tog opozicionog saveza, neće glasati za njega. Radna grupa, koju je osnovao kolegijum predsjednika parlamenta, održala je 14 sjednica na kojima je pred javnošću obavila konsultacije sa predstavnicima institucija na koje se odnosi primjena izbornih zakona.

To su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Državna izborna komisija, Državna revizorska institucija, te agencije za sprečavanje korupcije, zatim za zaštitu ličnih podataka, kao i za elektronske komunikacije.

Obavljene su konsultacije i sa zainteresovanima koji su se javili na javni poziv Radne grupe. Sjednice na kojima nijesu bili gosti, Radna grupa zatvorila je za medije.

 

Izvor:RTCG