Interes Crne Gore stabilnost u regionu

Crna Gora počiva na principima na kojima su zasnovane Ujedinjene nacije i naša zemlja je posvećena multilaterizmu, a time i sistemu Ujedinjenih nacija kao organizaciji koja nastoji da obezbijedi miran, stabilan i prosperitetan svijet, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković, tokom susreta s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterešom.

Bošković je istakao da Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo odbrane, imaju konstruktivnu ulogu kada je region u pitanju, te da je primarni interes naše zemlje da se u regionu održi stabilnost i nastavi dalji napredak, posebno u odnosu na evropske i evroatlantske integracije. Ministar Bošković informisao je Gutereša o reformi sistema odbrane Crne Gore, sa fokusom na istorijsko članstvo u NATO savezu.

On je ocijenio da je u ovim izazovnim vremenima udruženo djelovanje neophodno, jer se države izolovano ne mogu izboriti sa bezbjednosnim izazovima i prijetnjama današnjice. Stoga, istakao je Bošković, Crna Gora, kao jedna od najmlađih članica Ujedinjenih nacija, snažno podržava proces reforme te organizacije, uz uvjerenje da ona  predstavlja nezamjenjivu platformu u promovisanju stabilnosti, saradnje i daljeg ekonomskog razvoja regiona, što je značajna podrška zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu daljih reformi i demokratizacije. Bošković je  istakao da nema alternative multilateralizmu i Ujedinjenim nacijama kao njegovom stožeru, ističući da će Crna Gora nastaviti sa proaktivnom ulogom jačanja mira i sprječavanja konflikata na globalnom nivou, uz naglasak na potrebu za odlučnijom i jedinstvenijom koordinacijom i aktivnijom ulogom svih članica UN-a.

"Gutereš se zahvalio na podršci reformama UN, te pozdravio politiku koju Crna Gora vodi, sa posebnim akcentom na politiku afirmacije saradnje u regionu Zapadnog Balkana. On je izrazio podršku evropskim integracijama Crne Gore, te istakao da je Crna Gora prepoznata kao pouzdan partner u uspostavljanju saradnje na nivou šire međunarodne zajednice. Generalni sekretar UN  je naglasio da Crna Gora i danas potvrđuje opredjeljenje da kontinuirano doprinosi svjetskom miru i prevenciji konflikata učešćem u međunarodnim misijama, te da je pravi trenutak da se razmotre novi modaliteti izgradnje povjerenja i upravljanja konfliktima u cilju doprinosa izgradnji stabilnijih i mirnijih društava. Izrazio je uvjerenje da će Crna Gora ostati posvećena otvorenoj politici dobrosusjedstva kako bi, na konstruktivan način, doprinijela stabilnosti regiona", navodi se u saopštenju.

Izvor: RTCG