Crna Gora njeguje suživot

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović sreo se danas u Vatikanu sa poglavarom Katoličke crkve papom Franjom. Oni su još jednom iskazali važnost skladnog suživota pripadnika različitih vjera, nacija i kultura koje njeguje savremena Crna Gora.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović sreo se danas u Vatikanu sa poglavarom Katoličke crkve papom Franjom, kojom prilikom je još jednom iskazana važnost skladnog suživota pripadnika različitih vjera, nacija i kultura koje njeguje savremena Crna Gora. 

U razgovoru sa Papom sam iskazao zadovoljstvo i čast povodom susreta, ne samo zato što je riječ o poglavaru Katoličke crkve, nego i zato što u trenutku u kojem se čitav svijet suočava sa ozbiljnom krizom, on svojim porukama i ličnim primjerom promoviše ljudskost kao vrhunsku vrijednost. Papi Franju sam posebno naglasio da bi svojom posjetom učinio veliku čast Crnoj Gori i da ga očekujemo tokom naredne godine. 

Papa Franjo je predsjedniku Brajoviću između ostalog rekao da Crna Gora za njega ima posebno mjesto jer ga je 1992. u Argentini zaredio biskup Emilio Ognjenović, porijeklom iz Crne Gore. 

Predsjednik Brajović je Svetom ocu poklonio prvi primjerak svečanog izdanja „Gorskog vijenca“, u prevodu na italijanski Veljka Mićovića, koji je ovim povodom objavila Skupštine Crne Gore. Ugledni filolog i poliglota je posljednjih 11 godina svog života posvetio ovom djelu, želeći da novi prevod – prvi iz pera crnogorskog prevodioca - što više odrazi duh crnogorskog jezika i filozofsko-poetske misli Petra II Petrovića Njegoša. Papa Franjo je takođe dobio i minijaturu zlatoveza sa pojasa uniforme Bokeške mornarice.

Predsjednik Skupštine će se u Apostolskoj palati sastati i sa državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom, kao i sekretarom za odnose sa državama, monsinjorom Polom Ričardom Galagerom. 

Posjeta Rimu biće prilika za susrete sa Velikim kancelarom Suverenog viteškog malteškog reda Albrehtom Freiherom fon Buzelagerom i predsjednikom zajednice „Sveti Eđidio“ profesorom Markom Impaljacom.

Izvor:rtcg